maanantai 1. lokakuuta 2012

Tavoitteena avoin Raasepori

Raasepori on tällä hetkellä päätöksenteoltaan hyvin suljettu kaupunki. Itse näen kolme ongelmaa, joihin erityisesti tulisi puuttua: päätöksenteko, viestintä ja avoin sekä helppokäyttöinen data.

Jotta valtuutetut voivat tehdä työnsä, heille tulisi antaa riittävästi aikaa tutustua materiaaliin. Liian usein päätettävät asiat tuodaan lautakunnissa ja hallituksessa ohi esityslistan tai tietoja pantataan. Monesti lautakunnissa jäseniä näytetään käytettävän kumileimasimena virkamiesten esitysten muodollisen lainmukaisuuden täyttämiseksi. Tai kuten paljon puhutun Ruukkiasuntojen kohdalla materiaaliin on aikaa tutustua vain pari tuntia ennen tärkeää päätöstä. Tämä on mielestäni jo oikeusperiaatteita vastaan.

Mielestäni kaiken materiaalin tulisi olla lähtökohtaisesti avointa, ja vain hyvin perustellusta syystä poikkeustapauksessa salaista. Esityslistan ulkopuolisia asioita ei tulisi käsitellä, ellei kyseessä ole pakottava syy. Päätöksentekoon liittyvä materiaali tulee olla saatavilla riittävän aikaisin. Mitä aikaisemmin, sen parempi, mutta viimeistään viikkoa ennen valtuuston/lautakunnan/hallituksen kokousta ilman pakottavaa syytä. Kokoukset tulee videoida ja videot tulee olla nähtävillä myös jälkikäteen kaupungin sivuilla. Tämä takaa paitsi paremman päätöksenteon, myös kuntalaisten mahdollisuuden valvoa valtuutettujaan. Demokratian tulee kuulua kuntalaisille myös vaalien välisenä aikana.

Paitsi parempaa päätöksentekoa, Raasepori tarvitsee asiantuntevaa viestintää. Tärkeiden päätösten sisältö ei tule jäädä pykäläviidakkoon, vaan tulee luoda tiivistelmiä, joita maallikkokin ymmärtää. Tämä palvelee myös lehdistöä, kun ei tarvitse etsiä jargonin keskeltä. Myös valtuutettujen olisi hyvä viestiä kuntalaisille, esimerkiksi julkaisemalla blogissansa ajatuksia ja perusteluja päätöksilleen. Hieman lisää vaivaa valtuutetuille, kyllä, mutta paljon enemmän edustamilleen kuntalaisille. Ymmärrän, mikäli kaikilla valtuuston jäsenillä ei tähän ole mielenkiintoa, mutta toivottavasti kuntalaiset huomioivat tämän omassa käyttäytymisessään. Mikäli minut valitaan valtuustoon, sitoudun kirjoittamaan päätöksistäni ja perustelemaan niitä.

Kolmas kohta, avoin ja helppokäyttöinen data on todennäköisesti käsitteenä monille vieras. Kyse on ennen kaikkea digitaalisen viestinnän luomasta mahdollisuudesta antaa ulkopuolisten käyttää julkista dataa, ja avata siten tietoja muille. Mielestäni kunnan tulee tarjota tuottamaansa dataa avoimesti ja helppokäyttöisesti kolmansille osapuolille: aktiivisille kuntalaisille, yrityksille ja kansalaisjärjestöille. Yksinkertainen esimerkki avoimen datan mahdollisuuksista on jo aikaisemmin esimerkkinäni käyttämäni Hämeenlinnan julkaisema veropuu. Huomattavasti kehittyneempää mahdollisuutta käsitellä avointa dataa edustaa Hans Roslingin visuaalinen esitys kansakuntien kehittymisestä. Roslingin video ei sinänsä liity kuntiin, mutta antaa selkeän esimerkin mitä tylsillä numeroilla voi tehdä. Mahdollisuuksia avoimen datan osalta rajoittaa vain ihmisten oma mielikuvitus!

Yhteenvetona: Mielestäni päätöksenteko Raaseporissa tulee olla avointa, valtuutetuilla tulee olla mahdollisuus hyvään päätöksentekoon ja kuntalaisilla oikeus päätöksiin ja kunnan tietoihin. Näin varmistamme kaupunkimme dynaamisen kehittämisen ja johtamisen.

Lähteet:

Hämeenlinnan veropuu
Hans Roslingin video

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti