torstai 18. lokakuuta 2012

Haulikolla ammuttu Raasepori


Monet tuntuvat olevan sitä mieltä, ettei itselle sopivaa puoluetta, saati ehdokasta, löydy tai että eroja ei ole. Kuitenkin tulevat kunnanvaltuutetut päättävät, mihin suuntaan raiteet vievät. Erityisesti nyt, kun eteen tulee tärkeitä päätöksiä ja sopeutuksia vallitsevaan taloustilanteeseen.

Puolueilla on kuitenkin eroja, kuten Helsingin Sanomien julkaisema vaalidata osoittaa. Julkaistu materiaali osoittaa ehdokkaiden ja puolueiden jakautumisen vasemmisto-oikeisto- ja konservatiivi-liberaali-akseleille. Mitä tämä kertoo Raaseporin pääpuolueista?

Valtaa pitävän puolueen, RKP:n, osalta tulos on kuin haulikolla ammuttu: puolue ei ole selkeästi liberaali, ei konservatiivinen, ei vasemmiston ajatuksia tukeva kuten ei oikeistoakaan ajava. Ehkä tässä on syy Raaseporin taantumukseen, kun heidän johdossaan ei mennä mihinkään suuntaan?
 
Entäpä SDP, toiseksi suurin puolue kaupungissamme? Kuten odottaa saattaa, talouspuolella nojaudutaan vahvasti vasemmalle, mutta arvokysymyksissä löytyy hajaannusta laajalti. Kokoomus puolestaan on talousasioissa oikealle nojaava, mutta arvokysymyksissä hyvin keskivaiheilla.
 
Vihreät ovat talouspuolella vasemmalle kallellaan, joskaan eivät yhtä voimakkaasti kuin perinteiset vasemmistopuolueet. Arvoiltaan Vihreät taas ovat hyvin liberaaleja.

Raaseporin taloudellinen pohja on muuttunut viime aikoina radikaalisti. Isoja tehtaita on lakkautettu ja nämä ovat osaltaan syöneet verotuloja. Toisaalta varsinkin matkailu on nostanut päätään ja työllistää yhä useampia alueella. Myös luovan työn osa-alueet ovat paikoin erittäin kovassa kurssissa, kuten Fiskarsissa ja Tammisaaressa. Näitä tarvitaan vanhojen toimintamuotojen rinnalle tukemaan kaupungin taloutta ja ihmisten hyvinvointia.

Näihin nouseviin aloihin tulisi panostaa enemmän ja luoda ympäristö, jossa uskaltaa toteuttaa uusiakin ideoita. Tarvitsemme arvoiltaan vapaampaa kunnallista talouspolitiikkaa, joka tukee yrityksiä myös aloilla, joita ei vielä pari vuosikymmentä sitten ollut. Vihreillä näkemyksillä on mielestäni eniten sanottavaa tässä asiassa, enkä tarkoita tällä pelkästään ympäristönäkökulmaa.

Muutos tapahtuu vain kun asioille tehdään jotain.

Lähde dataan:

HS:n arvokartta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti