maanantai 8. lokakuuta 2012

Vuorovaikutuksen äärellä

 
Olen vaatinut kuntalaisille parempia mahdollisuuksia osallistua kaupungin toimintaan ja päätöksentekoon myös vaalien välillä. Mutta miten se on mahdollista, kun Raaseporissa osallistumismahdollisuudet ovat ajalta ennen matkapuhelinta?

Ensinnäkin, tarvitsemme jo aikaisemmassa postauksessani mainitsemaani avointa dataa. Se mahdollistaa päätöksenteon seuraamista ja sen tuomista esiin ymmärrettävässä muodossa. Hyvä esimerkki tästä on puoluevertailu -sivusto, johon kannattaa käydä tutustumassa muutenkin. Jos esimerkiksi lautakuntien ja hallituksen päätöksistä olisi saatavilla samankaltaista materiaalia, kuntalaisten olisi helpompi katsoa puolueensa ja ehdokkaansa päätösten perään. Mikäli ehdokas mielestäsi tekee vääriä päätöksiä, lienee aika laittaa palautetta.

Toiseksi, tarvitsemme välineitä, joilla osallistumme kunnan suuntaan. Esimerkkinä tällaisesta palvelusta on korja.us -sivusto. Sivuston avulla voi ilmoittaa, mikäli havaitsee kaupungin infrastruktuurissa puutteita, kuten vuotavan vesijohdon. Yksi palvelu on paljon helpompaa kuin miettiä viraston, jonka alle tämä nyt kuuluukaan ja etsiä numero sinne. Monelta jäisi todennäköisesti puhelu soittamatta. Nopea viestintä kuitenkin parantaisi palvelutasoa ja säästäisi kunnalta rahaakin.

Nämä kaksi ovat vain esimerkkejä siitä, mitä uusi tekniikka ja sen sovellukset mahdollistavat. Mikä mielenkiintoisinta, ne ovat ilmaisia ja yksityisten ihmisten tuottamia, eivät yritysten tai kuntien. Tämä, jos mikä, on aktiivista osallistumista!

Vastaavat palvelut ovat tulossa osaksi yhteiskuntaamme. Mielestäni tämä on erittäin hyvä asia kunnalle ja kuntalaisille. Mutta mikäli valtuutetut eivät ole sitoutuneet toimimaan kunnassa avoimesti, tämä voi tietää heille vaikeita aikoja.

Lähteitä:

Puoluevertailu -sivusto

Korjaus –sivusto

2 kommenttia:

  1. Joo, ei kyl tällä informaation supermoottoritiellä enää paljon tekosyitä kannata kuunnella tyyliin, että ei saatu infoa ajoissa perille. Oikeaan suuntaan painetta, Osku. :)

    Säälittävää toimintaa muuten kaupunginvaltuustolta Fiskarsin asunto-asiassa. Ei voi ku ihmetellä ja sanonpa vaan, että jos se liikemies joka ne kämpät osti tekee voitot pilkkomalla kaupat pieniksi palasiksi ettei kukaan enää saa selvää mistään, niin mielestäni hajota ja hallitse-periaate ei näköjään oo poistunu muodista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä ensisijaisena ongelmana Ruukkiasuntojen osalta on kaupunginhallitus, joka ei saa pidettyä kaupunginjohtajaa aisoissa. Kaupunginhallituksen ei myöskään tarvitse myyvänä osapuolena suostua mihinkään mitä ei halua.

      Paras lääke tähän on avoimuus.

      Poista