torstai 26. maaliskuuta 2015

Oikeus, kohtuus ja yrittäjäasiamies

Pienyrittäjillä on ongelma: meiltä puuttuu käytännön edunvalvonta. Suurilla yrityksillä on resursseja lakihenkilöiden palkkaamiseen. Yksityishenkilöillä on kuluttajansuoja. Pienyrittäjillä puolestaan ei juurikaan ole suojaa silloin, kun esimerkiksi hankinta-asioissa kaikki ei menekään kuin Strömsössä. Silloin turvana tulisi olla yrittäjäasiamies.

Pienyrittäjällä on usein valtava tieto- ja osaamispankki oman erikoisalansa suhteen. Mitä taas tulee tukipalveluihin, kuten lakiasioihin, ne on joko hoidettava itse, jätettävä tekemättä tai turvauduttava ammattilaisiin. Usein viimeksi mainittu ei ole mahdollista korkeiden kustannusten vuoksi.

Erityisen haavoittuvainen pienyrittäjä on silloin, kun hänestä pyritään hyötymään lain harmaalla alueella. Esimerkiksi epäeettisesti markkinoidut nettihakemistopalvelut eivät juurikaan hyödytä ketään. Niiden perusteettomista laskuista eroon pääseminen puolestaan vaatii metsästyskoiran sitkeyttä ja karhun rohkeutta. Usein pienyrittäjät eivät jaksa pitkää taistelua, vaan maksavat mitä pyydetään ja pyrkivät unohtamaan asian. Tiedän itsekin näitä tapauksia.

Lailliset perintätoimistot taas saattavat vaatia pienyrittäjiltä satojen eurojen maksuja perintäkirjeen lähettämisestä, jos hänen laskunsa maksaminen on viivästynyt. Tässä ei ole mitään kohtuullista.

Vastaavissa tapauksissa kuluttajan asema on huomattavasti vahvempi. Hänen tukenaan ovat kuluttajansuoja, kuluttajaneuvonta ja viime kädessä kuluttaja-asiamies. Myös pienyrittäjillä tulisi olla parempi suoja epäoikeudenmukaisen toiminnan varalta. On järjetöntä niputtaa kaikki yritykset saman kategoriaan, kun todellisuudessa yhden miehen yritys on resursseiltaan lähempänä kuluttajaa.

Ehdotan, että seuraavan hallituskauden aikana tutkitaan mahdollisuuksia parantaa yksin- ja pienyrittäjien turvaa ja perustetaan erityinen kansallisen yrittäjäasiamiehen virka. Yrittäjäasiamiehen tärkeimmät tehtävät olisivat kuluttaja-asiamiehen tapaan tapauskohtaisten suositusten anto, ennakkotapausten hoito sekä lain toteutumisen valvonta. Myös pienyrittäjä ansaitsee turvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti