keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Ajatuksia seuraavasta eduskuntakaudesta

Olen valinnut itselleni kolme vaaliteemaa: Yrittäjyyden, talouden ja ilmaston. Muilla ehdokkailla teemat vaihtelevat tasa-arvosta virkistyskalastukseen. Kaikki nämä ovat tärkeitä asioita, joilla on paikkansa poliittisella kentällä. Ne ovat yhteisiä asioita. Miksi olen valinnut juuri nämä kolme?

Yrittäjyys. Se on kulkenut mukanani käytännössä koko elämäni. Molemmat vanhempani ovat yrittäjiä, joista toisen yritystä jatkan veljeni kanssa. Olen tutustunut asiakaspalveluun, kaavakkeiden täyttöön ja hankintaan kädestä pitäen, monen muun yrittäjälle tutun asian rinnalla. Pienyrittäjät ovat tämän hetken paras toivo työllisyystilanteen parantamiseen. On aika saada tämä potentiaali toteutumaan ja samalla helpottaa myös itse yrittäjien arkea.

Talous. Otamme paljon velkaa, sitä tuskin kiistää kukaan. Vaikka maksukykymme on vielä hyvä ja lainan korko käytännössä nolla, tulee talous tasapainottaa pitkällä tähtäimellä. Äkkinäisiä leikkauksia ei pidä tehdä. Tarvitsemme erityisesti rakenteellisia uudistuksia: Perustulo, järkevä SOTE-ratkaisu, kestävyysvajeen ratkaiseminen ja energiaremontti ovat näistä hyviä esimerkkejä. Työnsarkaa riittää vielä 2019 valittavalle eduskunnallekin, mutta tämän hallituskauden aikana on käärittävä hihat ja ruvettava töihin.

Ilmasto. Meidän tulee kantaa vastuumme ilmastonmuutoksesta. Ei enempää, ei vähempää. Tällä hetkellä päästömme henkeä kohden ovat noin kaksinkertaiset Kiinaan verrattuna, joten emme voi puhua olevamme mallimaa tämän suhteen. Pohjoinen sijainti ei enää ole hyväksyttävä tekosyy; lämmityksen osuus on alle 10% kokonaispäästöistämme ja osuus laskee sitä mukaa kun tiivistämme taloja ja otamme käyttöön lämpöpumppuja, maalämpöä ja geotermistä lämpöä. Jos uskallamme olla edelläkävijöitä, tästä on myös taloudellista hyötyä.

Mikäli haluamme turvata hyvinvointimme myös tulevaisuudessa, seuraavalla eduskunnalla on edessään valtava urakka. Päätökset eivät odota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti