perjantai 5. joulukuuta 2014

Fennovoima – Suomen kaamos?

Eduskunta äänestää Fennovoiman jatkosta tänään perjantaina 5.12. Surullisen kuuluisa Olkiluoto 3 on vielä kesken, ja silti meillä pohditaan uuden voimalan rakentamista. Samaan aikaan toisaalla tehdään rohkeita avauksia uusiutuvan energiatuotannon puolesta.

Tuorein uutinen on suuren saksalaisen energiayhtiön E.On:in rakennemuutos, jossa fossiiliset energianlähteet ja ydinvoima eriytetään omiksi yhtiöikseen. Tätä perustellaan maailmanlaajuisella energiasektorin uusjaolla, jossa voittajia ovat uusiutuvat energiamuodot.

Kiinan ydinvoiman renessanssista puhutaan paljon. Kyllä, maassa rakennetaan paljon uusia ydinvoimaloita. Uusiutuvista jo pelkästään tuuli on kuitenkin ohittanut ydinvoiman sähköntuotannossa, ja sen kasvuvauhti on huomattavasti nopeampaa. IEA:n arvion mukaan vuosien 2010-2035 aikana Kiina rakentaa noin kaksi kertaa enemmän uusiutuvia kuin ydinvoimaa. Kiina investoi tuulivoimaan eniten maailmassa; tämä taustalla ei ole vihreä ideologia, vaan puhtaasti taloudellinen ajattelu.

Sama kaava toistuu ympäri maailmaa. Vaikka fossiilisia voimalaitoksia rakennetaan edelleen ja ydinvoimakin nostaa hieman päätään, uusiutuvat energiamuodot kasvavat ennennäkemätöntä vauhtia: vuonna 2011 uusiutuvien energialähteiden osuus sähköntuotannosta oli IEA:n arvion mukaan noin 20%, vuonna 2018 jo 25%. Osittain tämän taustalla on ilmastonmuutoksen aiheuttama välttämättömyys, mutta yhä enenemässä määrin myös taloudelliset syyt. Uusiutuvat energiamuodot ovat yksinkertaisesti muuttumassa edullisemmiksi.

Ecofysin lokakuisen tutkimuksen mukaan maatuulivoima on jo nyt kokonaisuutena tarkastellen edullisempaa kuin fossiiliset polttoaineet tai ydinvoima. Fossiilipohjaisesta energiasta halpaa tekee lähtökohtaisesti se, että energiantuottajien ei tarvitse kustantaa tuotannon aiheuttamia haittoja, kuten terveysongelmia tai hiilidioksidipäästöjä. Ydinvoimassa puolestaan investoinnit ovat suuret ja käytön tulee jatkua pitkään, jotta tuotanto olisi kannattavaa. Samaan aikaan uusiutuvien energialähteiden suhteelliset kustannukset laskevat entisestään uuden teknologian ja tuotantomenetelmien myötä.

Mitä Suomen tulisi tehdä? Meillä on alan huippututkimusta, paljon kehuttua koulutettua työvoimaa sekä tarve investoida sähköntuotantoon ja -jakeluun. Älykkään sähköverkon kehittämisessä olemme maailman huippua. Globaalista energiavallankumouksesta voisi syntyä uusi suomalaisen teknologiaviennin lippulaiva. Sitä ennen on kuitenkin hyväksyttävä se tosiasia, että energiasektorilla on tapahtumassa suuri muutos. Uusi investointi ydinvoimaan ei aja Suomen etua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti