tiistai 2. joulukuuta 2014

Jämställdhetsmodell från Nederlände



Åsikter om en jämställd äktenskapslag haglar tätt från både höger och vänster. Lyckligtvis har vi också ett alldeles konkret exempel som efter tretton verksamma år kan stå som modell; i Nederländerna har man fått ingå samkönade äktenskapgifta ända sedan 1.4. 2001.

I Nederländerna finns det redan över 15 000 äktenskap mellan samkönade. Under de tretton år lagen har varit i kraft har den offentliga opinionen gällande jämlika äktenskap blivit allt mer tolerant. År 2000 stödde 62% av holländarna lagen, och år 2008 var redan 82% av folket positiv till den. Att man verkligen godkänt en jämlik äktenskapslag har i varje fall inte minskat på understödet.

Har då lagen varit skadlig för de heterosexuella i Nederländerna? Inte på något sätt. Tvärtom - mången holländare undrar varför man på annat håll har en så njugg inställning till lagen. På samma sätt förundrade vi oss för inte så länge sedan över att Turkiets statsminister ansåg jämlikhet mellan man och kvinna vara onaturlig.

Varför är en jämlik äktenskaplag viktigt för de homosexuella i Nederländerna? Av samma orsak som den är viktig för de homosexuella i Finland. Den garanterar dem jämlikhet inför lagen som människor. En aning tillspetsat: dagens möjlighet att enbart registrera sitt parförhållande kan jämföras med de skilda bänkar som de mörkhyade i sydstaterna i USA var hänvisade till. De "skilda men ändå samma" rättigheterna gav ju alla möjlighet att åka buss, vad var det då för idé att ändra på praxis? Idag är det nog väldigt få som tänker så här.

Jag vill att två fullvuxna människor som älskar varandra skall få gifta sig med varandra om de så vill. Det skadar absolut ingen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti