tiistai 18. marraskuuta 2014

Virkamies on naapurisi

Viime aikoina virkamiesten ja -naisten mollaamisesta on tullut suorastaan kansantaidetta, tuoreimpana Eviran ja lörtsyvalmistajakunnan välinen eripura. Esimerkkejä löytyy viskistä kirjoittamisesta kampaamojen itsenäisyyspäivän aukiololupamaksuihin.

Kyllä, olen samaa mieltä siitä, että alkoholia positiivisessa valossa käsittelevien some-viestien sensurointi on typerää. Samoin on typerää, että kampaamoiden tulee maksaa luvasta pitää liikkeensä auki pyhäpäivänä. Suomessa on monta muutakin turhan                                                                                                         jäykkää lakia, säädöstä ja niiden tulkintaa.

Sääntöjä tarvitaan, sillä koko yhteiskuntamme toiminta standardoidusta qwerty-näppäimistöstä liikennesääntöihin perustuu niihin. Useilla nykyisistä säännöistä myös on, tai on ainakin joskus ollut, järkevä lähtökohta: uuden alkoholilain kohdalla on haluttu suojella erityisesti lapsia ja nuoria alkoholimainonnalta. Kampaamot puolestaan halusivat aikoinaan itse päästä mukaan aukioloaikasäädöksen piiriin. Tämä säädös kieltää juhlapyhien aukiolon.

En suinkaan tarkoita sitä, etteikö asioita voisi ja pitäisi tehdä paremmin. Sääntöjen tulisi kuitenkin tukea yhteiskunnan toimintaa, ei rajoittaa sitä. Esimerkiksi liiketilojen, kuten kampaamoiden, maksut poikkeavista aukioloajoista voisi poistaa. Moni työntekijä on mieluusti töissä korotetulla palkalla, eikä yrittäjän tuloja kannata kuolettaa ylimääräisellä maksulla.

Pelkän virkamieskunnan syyttäminen sääntelyn epäkohdista on turhaa. He toimivat lain puitteissa. Byroslavialaisia mediavälikohtauksia aiheuttavat lähtökohtaisesti ne muutamat sääntelyn ylilyönnit, ei normaali jokapäiväinen virkamiestoiminta. ”Nyt repesi lörtsyraivo!” (IL netti 12.11.) on huomattavasti raflaavampi otsikko kuin vaikkapa ”Passia sai odottaa vain viisi päivää!” tai ”Veroviranomainen soitti yritykseen, kysyi onko kaikki hyvin ja tarjosi apuaan!” Tämä on kuitenkin se lörtsyn todellinen sisältö: asiat toimivat Suomessa monessa suhteessa hyvinkin jouhevasti.

Muista, että virkamies ei ole pelkkä byrokraatti. Hän tulee apuun soittaessasi hätänumeroon. Hän mittaa kuumeesi, kun olet sairaalassa. Hän opettaa kertotaulun lapsellesi. Hän asuu viereisessä talossa tai asunnossa. Virkamiehet ovat osa yhteisöä ja yhteiskuntaa: he ovat ystäviämme, naapureitamme, työntekijöitä. Ei viedä heitä saunan taakse muutaman iltapäiväotsikon tähden.

Kun siis vastaisuudessa kuulet, kuinka virkamies on taas tehnyt jotakin someraivoa nostattavaa, muista että nämä toimenpiteet perustuvat usein lakiin. Tässä eduskunnalla on avainasema; tulevien päättäjien tulee ottaa tavoitteekseen sääntelyn järkevöittäminen.

Lainsäätäjät valitset sinä. Seuraavan kerran voit konkreettisesti sanoa suorat sanasi ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti