lauantai 25. helmikuuta 2017

Kunnallisvaalit 2017

Pian päätämme kaupunkimme suunnan seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Me, jotka ääntämme käytämme. Mutta on myös muita vaihtoehtoja, joilla voi vaikuttaa. Ja juuri nyt nimenomaan voi. Vaalipäivän 9.4. jälkeen tilanteeseen on sopeuduttava ja vaikuttamiskeinot ovat huomattavasti rajallisemmat, aina seuraavaan vaaliin asti.

Kuinka muuten voi siis vaikuttaa? Eikö demokratiassa jokaisella ole vain yksi ääni? Kyllä, mutta paljon voi vaikuttaa juuri siihen, kenelle äänet tulevat. Suurin vaikutusmahdollisuus on silloin, kun asettuu itse ehdolle ja kampanjoi asioidensa puolesta. Tämä oli itselläni tärkein syy asettua ehdolle reilu neljä vuotta sitten; halusin vaikuttaa asioihin, en vain kommentoida kuinka ne voisi tehdä paremmin. Vaikka yhden ehdokkaan vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset, niin ne ovat huomattavasti suuremmat, kuin yksittäisen kuntalaisen. Ja lisäksi oman ryhmän tuki mahdollistaa paljon enemmän!





Ehdolle voi asettua, vaikka ei aktiivisesti ajaisikaan kampanjaa, ja on paljon vaikuttavampi tapa kuin samanmielisen ehdokkaan äänestäminen. Miksi? Koska kun asetut itse ehdolle, saat todennäköisesti vähintään muutaman ystävän äänen samalla, jos ei muuta. Ja nämä äänet eivät mene hukkaan, sillä ehdokkaiden läpimenojärjestyksen määrää kunkin ehdokaslistan kokonaisäänimäärä, ei henkilökohtaiset äänet; niillä ratkaistaan listan sisäinen järjestys. Näin yhden äänen sijaan oletkin päässyt vaikuttamaan jo usealla!

Ehdokkuuden lisäksi merkitystä on kampanjalla. Tekeviä käsitä tarvitaan aina kahvin keittämisestä iltalenkillä lentolehtisten jakeluun, nettisivujen ylläpidosta kuvaamiseen, telttapäivystyksestä kirjoittamiseen. Laaja näkyvyys luo pohjaa valinnoille ja lopulta myös tulokselle.

Lopulta kaikki huipentuu vaalipäivään, jolloin ehdokkaiden ja puolueiden näkemykset punnitaan ja vaalitulos ratkaisee tavan, jolla kaupunkia johdetaan, tavan, jolla päätöksiä tehdään. Vain annettu ääni merkitsee.

Uskalla lähteä mukaan, vaikka aika saattaisikin olla kortilla. Politiikkaan saa kulutettua juuri niin vähän tai paljon aikaa kuin haluaa. Every little helps! Yhdessä teemme kaupungistamme paremman, meille kaikille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti